Povratak Frankopana

Nezadovoljni mađarskim upravljanjem i nikakvim pripremama za mogući prodor Turaka na naše područje, Frankopani  se godine gospodnje 1485. vraćaju na Trsat. Frankopanska garda Kluba prijatelja Grada Trsata, viteški Red svetog Vida  “Ordo sancti Viti”, Krčki knezovi Frankopani, Frankopanska garda Ogulin, Rapski samostreličari, Bakarska straža, SK Rijeka, SK Maura Kal, Red vitezova sv. Nikole, Konjički klub i mnogi drugi okupili su se kako bi prikazali ovu povijesnu bitku za Trsatsku gradinu.

22. travnja 2017. godine održana je po prvi put manifestacija “Povratak Frankopana”. Kulturno povijesna manifestacija je počela mimohodom sudionika, konjanika, kočija, dvorskih dama i srednjovjekovnih trgovaca i obrtnika. U parku uz Trsatsku gradinu i na okolnim ulicama priređena je replika srednjevjekovnog sajma, s kovačima, tesarima i drugim zanatlijama, srednjevjekovnom kuhinjom, ručno pokretanim vrtuljkom za djecu i taborom sa šatorima. Održane su viteške igre i turnir u gađanju samostrelima a tijekom popodneva ispred ulaza u trsatsku gradinu započelo je uprizorenje povijesne bitke koju su organizirali članovi Reda svetog Vida.

“Povratak Frankopana” se održao u sklopu tradicionalne manifestacije Dani Trsata, koje se priređuje povodom blagdana sv. Jurja, zaštitnika Trsata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *